Autor: Bojan Dević (službenik za strateško planiranje, Doboj)

Jezik: Bosanski-hrvatski-srpski sa prevodom na engleski jezik

Trajanje: 02:28 minuta

Tema: Lična transformacija

Prošlo je dvanaest godina otkako je Bojan, sjedeći na času engleskog jezika, izgubio svijest. Tada mu je otkriven tumor na mozgu. Prisiljen je da ide u Ljubljanu na tretmane koji su mu bili potrebni i, kroz priču Još sam tu, priča nam o operaciji i oporavku.

Još sam tu, takođe, priča o doktoru Šarkiću.

Dr Šarkić je bio taj koji je otkrio tumor na Bojanovom mozgu i koji ga je poslao u Ljubljanu. Dr Šarkić je bio taj koji je nadgledao Bojanov oporavak i koji se nastavio brinuti o Bojanovom zdravlju. Ali, ipak, dr Šarkić, nekada jedan od najrespektabilnijih doktora u dobojskoj bolnici, bio je protjeran iz grada za vrijeme rata. Njegova vjera i njegova etnička pripadnost nisu više bili poželjni. Čak i danas, on ne ordinira u bolnici u Doboju.

Opisana od strane učesnika kao najtužnija priča, Još sam tu je moćan prikaz dva povezana života, podjeljena različitostima etničke i vjerske pripadnosti. Ovo je, takođe, poziv na humanost, pomirenje i društvo u kojem te razlike više neće biti bitne.

„Ljudi i… radno okruženje su me mnogo iznenadili. Bilo je u skladu sa onim o čemu sam pisao, a to je da nije bitno ko je ko po vjeroispovijesti i nacionalnosti…bilo je kao bratstvo i jedinstvo.“

Recept
Gondola